Koti > Kotisivu > Uncategorized > Uusimmat kannatusluvut kertovat tulevista eduskuntavaaleista

Uusimmat kannatusluvut kertovat tulevista eduskuntavaaleista

Puolueiden kannatusta mitataan jatkuvasti erilaisilla gallupeilla. Kannatusmittausten tekeminen kiihtyy sitä mukaa, kun tullaan lähemmäs vaaleja. Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vuonna 2023. Huhtikuussa 2023 tiedetään jälleen, mitkä puolueet ovat saavuttaneet eniten kannatusta. Tarkka vaalipäivä on 2. huhtikuuta. Yleensä eduskuntavaalit ajoittuvat juuri noihin aikoihin kevään korvalle. Eduskunta valitaan aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Seuraava eduskunta on siis työssään vuodesta 2023 vuoteen 2027 asti, jolloin valitaan jälleen uudet kansanedustajat.

Kannatusmittauksia tehdään jatkuvasti, mutta syksyllä talvea kohti mentäessä ne ovat lisääntyneet. Kannatusta mitataan koko ajan enemmän ja siinä onkin näkynyt merkittäviä muutoksia. Ne todennäköisesti enteilevät tulevia vaaleja. Koska puolueet saavat tärkeää tietoa kannatusmittauksista, on niillä sen vuoksi todella suuri merkitys. Vaikka kannatusmittaukset eivät kerro koko totuutta, ovat ne aina olleet siinä mielessä oikeassa, että ne ovat kertoneet, mitkä puolueet tulevat olemaan suuria nousijoita ja mitkä laskijoita.

Suomen suurimmat puolueet kannatusmittausten mukaan

Viime eduskuntavaalien suurin puolue SDP on saanut luovuttaa paikkansa, sillä kokoomus on noussut jälleen Suomen suurimmaksi puolueeksi, mikäli mittauksia on uskominen. Kokoomus on pitänyt jo pitkään suurimman puolueen asemaa mittauksissa. Eroa muihin on valtavasti. Se enteileekin sitä, että todennäköisesti kokoomuksesta tulee Suomen suurin puolue, jolloin on hyvin todennäköistä, että Petteri Orpo nähdään Suomen pääministerinä. Ero kannatusmittauksissa toisena olevaan puolueeseen SDP:hen on melkein kuusi prosenttia. Kokoomuksen kannatus on ollut marraskuun alussa 23,9 % ja SDP:n 18,2 %. Ero on siis huima. Kukaan tuskin olisi odottanut noin suurta eroa, mutta SDP:n hallitusvastuun voi nähdä painavan vaakakupissa. Kolmantena kannatusmittauksissa on perussuomalaiset, joka on nousemassa pian SDP:n kantaan. Tällä hetkellä mittaukset näyttävät perussuomalaisille 16,7 % kannatusta.

Nuo kolme puoluetta taistelevat suurimpien puolueiden asemasta; seuraaviin puolueisiin on nimittäin valtavasti eroa. Tällä hetkellä neljäntenä tulee keskusta, jolle povataan vain 10,9 % kannatusta. Heti perässä on vihreät 10,1 % kannatuksellaan. Keskustakin on siis mennyt valtavasti alas niistä vuosista, kun se taisteli vielä Suomen suurimman puolueen paikasta. Keskustan pudotus on oikeastaan ollut suurinta.

Saatat pitää myös...

travel-agency