Äitienpäivänä muistetaan äitejä ja isoäitejä – yhteiskuntamme tärkeitä tukipilareita, jotka muovaavat ja hoitavat yhteiskuntamme tulevia aikuisia. Äitienpäivän sanomasta löytyykin paljon hyvään vaalipuheeseen sopivia komponentteja ja monen mielestä Äitienpäivä pitäisi oikeastaan olla vuoden jokaisena päivänä, 365 päivää vuodessa!
Aito tasa-arvo
Suomea pidetään erityisen tasa-arvoisena maana, joskin parannettavaa löytyy meiltäkin. Joskus tuntuu hieman siltä, että naisten taisteltua oikeudesta tasa-arvoon työpaikoilla, ollaan monessa perheessä nyt siinä tilanteessa, että naiset tekevät töitä siinä missä miehetkin, minkä jälkeen he usein hoitavat vielä valtaosan kotitöistä, lapset ja lemmikit. Suomessa esimerkiksi siivousavun palkkaaminen on melko kallista, joten suuri osa perheistä hoitaa siivouksen ja muut kotityöt itse – ja valitettavan monessa perheessä päävastuu näistä tehtävistä on vielä nykyäänkin naisen harteilla. Näin naisille jää usein huomattavasti miehiä vähemmän vapaa-aikaa. Vaikka Suomi saattaakin vaikuttaa paperilla melko tasa-arvoiselta maalta, käytäntö voi olla monessa perheessä ihan toinen.
Myös naisten palkkauksessa on vielä nykyäänkin yllättävän suuri ero miesten palkkoihin verrattuna ja vuonna 2021 naisen euron voitiinkin sanoa olevan vain 84 senttiä. Esimerkiksi tukemalla naisten yrittäjyyttä nykyistä voimakkaammin voitaisiin tätä eroa ehkä saada kurottua kiinni. Tässä olisikin paljon sisältöä hyvään vaalipuheeseen! Toivottavaa toki on, ettei sisältö jää pelkän puheen tasolle, vaan että sitä toteutettaisiin myös käytännössä! Naisten palkkatason nousu vaikuttaa koko perheen taloudelliseen tilanteeseen! Paljon viime aikoina puhuttanut lapsiperheköyhyys on Suomessa hälyttävän yleistä, joten tähän asiaan pitäisi puuttua!
Tyttötyön arvostus
Tyttötyö auttaa kasvattamaan vahvoja tulevaisuuden naisia! Tästä syystä olisikin toivottavaa, että tyttötyötä tuettaisiin ja arvostettaisiin nykyistä enemmän. Jos tyttötyö on poliitikon sydäntä lähellä, voi siitä löytää vaalipuheen teeman, joka auttaa erottumaan massasta. On hyvin monenlaisia tapoja olla tyttö ja nainen ja tästä teemasta taitava poliitikko voikin nostaa vaalipuheen aiheen, joka iskee suoraan äänestäjien sydämiin. Toinen tyttötyössä valitettavan usein vastaan tuleva teema on tyttöjen ja naisten kohtaama väkivalta sekä seksuaalissävytteinen häirintä, josta siitäkin voi saada hyvän vaalipuheen teeman. Tämän teeman kohdalla on hyvä huomata, että sekä henkinen että fyysinen väkivalta on väkivaltaa.