Kaikilla meillä on tietynlainen kuva poliitikosta: hyvin pukeutunut ja tylsän asiallisesti puhuva mielipidevaikuttaja. Poliitikko on myös perinteisesti pyrkinyt pysymään erossa niin sanotusti tavallisen kansan huveista: onhan kyseessä parhaimmillaan kansanedustaja tai jopa ministeri, jonka jo perustuslain mukaan pitää käyttäytyä tavallista paremmin.
Nykyään tätä jo syystäkin vanhentunutta kuvaa on alettu haastamaan. Nykyajan poliitikolta odotetaan toisaalta edelleen tavallista arvokkaampaa käytöstä, mutta hänen tulee myös olla lähestyttävä ja kansanomainen. Älypuhelinaikana poliitikon tulee myös näkyä somessa eli olla siellä missä äänestäjätkin. Mitä kaikkea älypuhelimella voikaan sitten tehdä noin poliittisessa mielessä?
Itse puhelimen lisäksi kannattaa myös miettiä sen sovelluksia: yleisimmät somet kannattaa luonnollisesti heti ladata kuin myös uutisvahdit laittaa päälle. Puhelimella kannattaa valokuvata ensin kotona ja opetella erilaiset hyvät kuvauskikat etukäteen, jotta homma toimii nopeatempoisella kampanjakiertueella sulavammin. Jos puhelimessa on niin sanottu pimeä moodi eli sovelluksien perinteisesti valkoiset taustat ja musta teksti vaihtavat paikkaa, kannattaa se laittaa päälle, sillä tämä säästää silmiä siniseltä valolta.
Hyvä älypuhelin kantaa pitkälle
Moni miettii tietysti sitä, millainen älypuhelin kannattaa hankkia, jos aikoo olla nykyaikainen ja somettava poliitikko. Ajatukset saattavat ensimmäisenä käydä kaikkein moderneimmissa ja kalleimmissa vaihtoehdoissa, mutta hyvän älypuhelimen ei tarvitse olla kallis. Esimerkiksi Applen tuotteilla on hyvä jälleenmyyntiarvo ja niistä saa pienellä korjaamisella ja säännöllisellä päivittämisellä oikein riittävän puhelimen. Kannattaakin siis pitää mielessä käytetty iphone, sillä nykyiset ympäristötietoiset äänestäjät osaavat myös arvostaa kierrätettyä älylaitetta.
Hyvä kamera alkaa olla aikalailla vakiovaruste monissa puhelimissa, mutta jos olet visuaalinen kertoja eli tykkäät ottaa paljon valokuvia, kannattaa panostaa takakameraan. Etukameralla otetaan yleensä selfieitä ja liikkuvaa kuvaa, jolloin tärkeämpää on pitää kädet vakaana kuin tuijottaa, montako megapikseliä kamerassa on.
Puhelimen huolto on myös tärkeää. Näyttöä kannattaa pyyhkiä mikrokuituliinalla aina parin päivän välein ja puhelin kannattaa suojata asianmukaisella suojakuorella. Akusta huolehtiminen on poliitikolle erityisen tärkeää: välillä kampanjakierroksella ollaan koko päivä, ja akkua ei pääse tai ehdi lataamaan. Kannattaa siis suosia laadukkaita varavirtalähteitä ja puhelimen valmistajan omia latureita, sillä näin pidennät akkusi käyttöikää.